Journalisten og hendes redskaber – del 2

Anbefalinger og diskussion af nyttigt udstyr, for journalist- og fotojournaliststuderende ved Danmarks Medie- og Journalisthøsjkole.

[box type=”note”]Se også del 1 (om nyttige digitale tjenester).[/box]

Smartphonen, journalistens schweizerkniv

Det er ikke tilfældigt, at flere amerikanske journalistuddannelser har gjort det obligatorisk for deres studerende at have en smartphone. Bevæbnet med en iPhone eller en af Samsungs eller HTCs Android-topmodeller kan man (ud over at ringe, SMS’e, Skype, Google, Twitte og maile) fotografere, lave lydoptagelser og skyde video. På Journalisthøjskolen er det ikke obligatorisk at eje en smartphone – vi dikterer ikke vores studerendes udstyrsvalg. Men der er ingen tvivl om, at det vil være en smart investering og et nyttigt arbejdsredskab. Vi anbefaler derfor, at man investerer i en smartphone tidligt på studiet, og selvom de er dyre, så vil en god smartphone for de fleste være både et bedre køb og et smartere arbejdsredskab, end hvis man fx. går ud og køber både et kamera og en diktafon til formidlingsarbejdet på studiet.

Hvad er den bedste smartphone? Vurderet som professionelt arbejdsredskab for journalister og fotografer er Apple’s iPhone stadig et hestehovede foran konkurrenterne.

Her er en liste af gode iPhone-apps til mediefolk (pdf). Listen er sammensat af Annegrete Skovbjerg fra UPDATE. App-markedet udvikler sig hele tiden, så meld endelig ind herunder i kommentarfeltet med supplerende bud på nyttige apps.

Mikrofoner til din smartphone

Interviews og reportage: Vi har rigtig gode erfaringer med denne mikrofon: IK Multimedia iRig Mic til cirka 400 kroner. Den passer til iPhone og flere Android-modeller, bla.a. HTC’s. Køb den for eksempel ved musikbutikken 4Sound online eller i en deres butikker i DK. Mikrofonen går i telefonens minijack-indgang, og den udvider dine muligheder for at lave lyd og video i god kvalitet på mobilen.

Research/diktafon: Denne mini-mikrofon fra Vericorder (kun til iPhone) gør, at du kan lægge mobilen på bordet under et interview og optage samtaler i god kvalitet.

I øvrigt: Et godt sted for lyd-snak og lyd-gear: Den danske journalist og podcast-ekspert Karin Høghs onlineshop.

Skype + call recorder + trådløst headset

Optag dine telefoninterviews direkte som mp3. Det skal du bruge:

[unordered_list style=”bullet”]

  • Installer Skype på din bærbare
  • Suppler Skype med optage-software. På Mac, brug Call Recorder til 20 USD. På PC, brug Pamela som er gratis for op til 15 minutters optagelse.
  • Køb et trådløst headset, så du er fri til snakke ordentligt.

[/unordered_list]

Når du har sat optageprogrammet op med indstillinger, der passer dit behov, kan du køre dine samtaler direkte ind på harddisken, lige til at klippe i og udgive. (Call Recorder optager .mov filer, det vil sige også videosamtaler. Du kan konvertere mov-filerne til mp3 i iTunes eller et andet gratis konverteringsprogram).

2 thoughts on “Journalisten og hendes redskaber – del 2

  1. Pingback: Journalisten og hendes redskaber – del 1 | JLAB - resource site for digital journalism

Comments are closed.