Video som supplerende fortælleelement

Denne artikel er skrevet som hjælp til dig, der vil supplere en tekst på nettet med et eller flere videoelementer.

Fortælleteknik i forhold til tekst-video-integration :

 • Som hovedregel skal du undgå at placere videoelementer til sidst i artiklen. Hvis du gør det, er der stor fare for, at  brugerne ikke opdager videoen, fordi de ikke læser/scroller helt i bund.
 • Når du bruger video som supplement til en tekst, er der sjældent brug for speakede videoindslag med egen indledning og egen selvstændig fortælling. Sats i stedet på at bruge nøje udvalgte videofragmenter, der understøtter webartiklens budskab.
 • Du får flest afspilninger af dine videoelementer, hvis du præsenterer dem som interessante, lavthængende frugter for den gode læseoplevelse. Med andre ord skal du arbejde på at præsentere videoelementer i din webtekst, så brugeren bare MÅ klikke på dem i forlængelse af tekstens budskab.
 • Det er ofte en god ide at lægge op til en indsat video med en sætning placeret lige oven over videoen, eventuelt i kursiv. På samme måde kan man forøge sammenhængen mellem videobudskab og tekstbudskab ved at anvende billedtekst under de indlejrede videoelementer. Eksempel 1 og her eksempel 2.
 • Hvis webartiklen hører hjemme i nyhedsgenren, bør varigheden på de supplerende videoelementer ikke være meget længere end 1 minut.

Videoindhold der egner sig godt som supplerende element til en webtekst:

 • 1 eller 2 gode interview-svar der understreger webartiklens centrale budskaber. Klip dine egne spørgsmål ud og gå direkte på budskabet i videooptagelsen.
 • Se det, eller se det ske: Optagelser der dokumenterer, det du vil fortælle.
 • Sådan gør du-optagelser.
 • Bonusmateriale, yderligere perspektivering, yderligere oplevelse.

Metainformation til videoelementer:

 • Hvis du uploader til YouTube, så tag stilling til om de enkelte videoelementer skal være “public”, dvs. synlige for alle, også søgemaskiner. Alternativt vælg indstilling synligt for alle med link, så optræder videoen ikke selvstændigt i søgeresultater. I sidste ende skal du vurdere, om det giver mening for det enkelte videoelement at optræde som selvstændigt indhold på nettet.
 • Lidt i forlængelse af ovenstående: Vær omhyggelig med at udfylde metainformation (titel, beskrivelse, geolocation, tags osv), hvis du gerne vil have at så mange som muligt finder dit videoindhold. Udtænk de mest rammende nøgleord som beskriver indholdet i din video og brug dem for eksempel i videoens titel og beskrivelsesfelter på YouTube. Så får du flere hits via søgemaskiner på dit videoindhold.
 • Bemærk at hvis du bruger YouTube, så optræder titlen på din video øverst på den indlejrede videoplayer, som dine læsere ser i din webartikel, når videoen er indsat. I så fald må du overveje, hvordan videotitlen fungerer i din webartikels indholdsflow.
 • Tag aktiv stilling til brugsretten til dit videoindhold på YouTube eller andre videoservere. Angiv at indholdet kan benyttes efter Creative Commons regelsættet, hvis du er interesseret i maksimal spredning og brug af dit indhold.

Tekniske overvejelser:

 • Når du indlejrer en video i en webartikel, er du som regel interesseret i, at videoen skal vises i den maksimale bredde, som dit artikel-indholds-felt tillader i dit valgte webdesign. For at detailstyre visningen (bredden) af din YouTube-video, skal du have fat i embed-koden. Klik på “Share” under videoen på YouTube og derefter “Embed”. Så kan du enten vælge at få koden i en af YouTubes foruddefinerede størrelser, eller du kan selv angive en bredde i pixels. Hvordan kender man pixelbredden af indholdsfeltet, hvor videoen skal vises? Næste punkt:
 • Mål pixelbredde med fx. denne lille tilføjelse (Addon) til Firefox-browseren: Measureit.
 • Det ser ofte grimt ud, hvis YouTube får lov til at foreslå andre beslægtede videoer, når din video er slut. Det forstyrrer midt i en ellers veltilrettelagt webartikel. Det kan du fravælge inde under menupunkt “Embed”. Bruger du Vimeo, kan du styre den slags mere præcist.

Her kan du se en, hvordan man indsætter en video fra YouTube i den korrekte bredde på et WordPress-site:

Kommentarer er meget velkomne.